W sobotę 27 sierpnia 2016 odbyły się Dożynki Gminne w Cekcynie. Uroczysty korowód dożynkowy przeszedł z placu targowego do kościoła parafialnego na mszę świętą. Dalsze uroczystości odbyły się na plaży Jeziora Wielkiego Cekcyńskiego. Starostami tegorocznych Dożynek byli państwo Grażyna i Sławomir Słomińscy. Po uroczystym powitaniu starostów, delegacji z wieńcami, rolników, zaproszonych gości i mieszkańców przez Przewodniczącego rady Gminy w Cekcynie p. Tomasza Bortę i Wójta Gminy Cekcyn Jacka Brygmana, przyszedł czas na dzielenie się poświęconym chlebem dożynkowym.
W części artystycznej wystąpił Zespół Wokalny "Cisowianie", który zaprezentował pieśni dożynkowe pod opieką p. Jerzego Rataja. W dalszej części nastąpiło rozstrzygnięcie dwóch konkursów gminnych: Konkursu Ekologicznego dla Sołectw Gminy Cekcyn oraz Konkursu na Najładniejszą Posesję w Gminie Cekcyn. Wystąpiły również grupy taneczne z Gminnego Ośrodka Kultury w Cekcynie, które zatańczyły trzy tańce. Grupa młodsza zaprezentowała taniec "W moim ogródecku" a grupa starsza taniec z ogniem i ze wstążkami.
Wyniki Konkursu Ekologicznego dla Sołectw Gminy Cekcyn:
I m-ce Sołectwo Brzozie
II m-ce Sołectwo Małe Gacno
III m-ce Sołectwo Ostowo
IV m-ce Sołectwo Wielkie Budziska
V m-ce Sołectwo Ludwichowo
Panowie Tadeusz Dalecki i Marian Figel swoimi zabytkowymi ciągnikach wozili wszystkich chętnych po Cekcynie. Stare maszyny rolnicze do oglądania udostępnił p. Wojciech Lesikowski i p. Tadeusz Wejznerowski.
Wielką atrakcją na plaży były słodkie desery niespodzianki przygotowywane przez p. Tomasza Dekera - cukiernika z tytułem Mistrza Świata, doradcę w zakresie cukiernictwa i gastronomii, wykładowcę akademickiego łódzkiej ASP oraz w akademiach kulinarnych, szkoleniowiec w najlepszych restauracjach i hotelach, juror wielu ekskluzywnych konkursów kulinarnych, uczestnik wielu pokazów oraz projektów kulinarnych w Polsce, manager zarządzający siecią własnych cukierni. Pod szyldem T. Deker Patissier & Chocolatier oferuje najwyższą jakość wyrobów cukierniczych, smakowo i wizualnie nawiązujących do francuskiej szkoły kulinarnej. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP takich jak Kawa czy Herbata, Pytanie na Śniadanie. Był również jurorem w pierwszym polskim show "Polski Turniej Wypieków" nadawanym na kanale TLC. Już we wrześniu swoją premierę na kanale Kuchnia+ będzie miał pierwszy autorski program cukierniczy Tomasza pt. "Desery Dekera". W menu dożynkowym znalazło się 6 propozycji deserów: kozi ser w maśle z orzecha laskowego z kiszoną kapustą z tostowanym kminkiem, chałwa / mirabelka / kakao, czarny bez / kawa / jogurt, rokitnik / bazylia , wiśnia / tonka / żółtko, truskawka / natka pietruszki / czekolada.
Oprócz deserów serwowane były gotowane ziemniaczki, zupa grochowa z chlebem oraz pyszne ciasta przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z naszej Gminy.
W dalszej części obchodów rozstał rozstrzygnięty Konkurs Wieńców Dożynkowych. Brało w nim udział 6 wieńców z Sołectw: Zalesie, Iwiec, Ostrowo, Cekcyn, Brzozie i Nowy Sumin. Komisja w składzie: p. Waldemar Stosik, p. Anna Toby, p. Kamila Malinowska i p. Anna Szwinkowska przy ocenie brała pod uwagę m.in. walory estetyczne i wkład pracy, sposób wykonania oraz ogólny wyraz artystyczny. Postanowiono przyznać:
I m-ce Sołectwo Brzozie nagroda w kwocie 400 zł
II m-ce Sołectwo Nowy Sumin nagroda w kwocie 300 zł
III m-ce Sołectwo Cekcyn nagroda w kwocie 250 zł
oraz za udział Sołectwa Zalesie, Iwiec i Ostrowo nagrody w kwocie 150 zł.
Dla najmłodszych uczestników obyły się konkursy, dzieci miały możliwość skorzystania z trampoliny, zjeżdżalni dmuchanej oraz same wydmuchiwały ogromne i kolorowe bańki mydlane.
Obchody zakończyliśmy w amfiteatrze zabawą taneczną.
Zdjęcia dostępne na facebook/Gminny Ośrodek Kultury.